Wetgeving

Gemeentevergoeding, Belastingdienst, Gehandicaptenregeling en meer…

Grijs kenteken

Wat betekent dat? Een rolstoelauto met grijs kenteken is een stuk goedkoper in de aanschaf want u betaalt geen BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen) en de wegenbelasting is ook een stuk lager. Met ingang van 1 januari 2004 is de wetgeving betreffende het grijs kenteken op vele punten veranderd. Voor particulieren zijn de voordelen van het grijze kenteken verdwenen. Gehandicapten behouden de voordelen en mogen dus met rolstoel of scootmobiel grijs kenteken rijden.

De regelgeving met betrekking tot dit onderwerp is helaas erg complex. Bussen en bestelauto’s zijn doorgaans auto’s met een grijs kenteken. Dit betekent dat een dergelijke auto onder bepaalde omstandigheden BPM vrij is. De vrijstelling van BPM en het betalen van het lage bestelautotarief geldt voor één aangepaste bestelauto per medische verklaring.
De eerste eis die de nieuwe wetgeving stelt is dat de gehandicapte moet zijn aangewezen op een bestelauto en moet daarbij beschikken over een niet opvouwbare rolstoel of scootmobiel en zijn aangewezen op een aangepaste bestelauto voor zijn of haar vervoer. Een WVG/WMO- beschikking of een medische verklaring is noodzakelijk.
Informatie hierover is te vinden op de site van de belastingdienst.

Financiële steun

Het is soms mogelijk om een vergoeding te krijgen voor autoaanpassingen. Wie de aanpassingen vergoedt, hangt af van het gebruik van de auto.

U kunt in veel gevallen terecht bij uw gemeente bij de afdeling WMO. Iedere gemeente heeft echter zijn eigen regels. Als u een baan heeft kunt u een aanvraag indienen bij het UWV. Bij het UWV zijn er verschillende mogelijkheden om voor een autoaanpassing in aanmerking te komen. Tevens is het mogelijk om bij verschillende fondsen financiële steun te vragen (bijvoorbeeld: Ango en Mee). Als laatste is het in sommige gevallen zelfs mogelijk om de aanpassing als aftrekpost bij de belastingdienst aan te brengen.

Het UWV vergoedt autoaanpassingen als u met de auto naar uw werk of opleiding gaat. U moet ook bij het UWV zijn als u de aangepaste auto zowel voor uw werk, als privé gebruikt.

Gebruikt u de auto vooral privé, dus bijvoorbeeld voor sociale contacten en om boodschappen te doen, dan kunt u de gemeente vragen om een vergoeding. Dit is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De gemeente kan u de vergoeding ook in de vorm van een PGB geven. In de praktijk is het echter heel moeilijk deze vergoeding te krijgen. Veel gemeenten vergoeden bij voorkeur collectief vervoer.

Al is een auto geen hulpmiddel, sommige aanpassingen aan de auto kunt u van uw belasting aftrekken als specifieke zorgkosten wegens ziekte/handicap. Het moet gaan om aanpassingen die u niet vergoed krijgt. En de aanpassingen moeten voor 70% of meer door de zieke of gehandicapte persoon worden gebruikt.

Mocht het niet mogelijk zijn om door de Gemeente een vergoeding te krijgen dan kunt u het wellicht proberen bij fondsen. Er bestaan fondsen die hiervoor een ‘potje’ hebben. Neem contact op met Freedom Auto Aanpassingen voor meer informatie hierover.

Gehandicapten Parkeerkaart (GPK)

Mensen die gebruik willen maken van een gehandicapten parkeerplaats, dienen te beschikken over een gehandicapten parkeerkaart. Deze kunt u bij uw gemeente aanvragen.

Vrijstelling BPM

Aan de inrichting van een bestelauto stelt de wet eisen. Als u van deze eisen afwijkt voor rolstoelvervoer, dan kunt u in aanmerking komen voor vrijstelling van BPM. Dit valt onder de Gehandicaptenregeling van de Belastingdienst.

LET OP!
De regelgeving stelt verschillende eisen. Informatie hierover is te vinden op de site van de Belastingdienst.
Na de keuring die wordt uitgevoerd door de RDW (Rijksdienst van Wegverkeer) kunt u bij een BPM-afgiftenpunt / douane door middel van een formulier ontheffing aanvragen.

Rijbewijs

Wanneer u te maken krijgt met een functiebeperking dan bent u verplicht hierover contact op nemen met het CBR. Zij zullen samen met u bekijken wat de mogelijkheden zijn om te kunnen blijven autorijden. Meestal zult u opnieuw praktijk examen moeten doen en/of u krijgt een nieuw rijbewijs waarop de zogenaamde restrictiecodes komen te staan. Deze codes verwijzen naar de aanpassing waarover uw auto dient te beschikken.

Ontheffing tussenschot

Een bestelauto mag zodanig worden aangepast, dat een gehandicapte bestuurder of passagier in een rolstoel via de laadruimte (van achteren of van opzij) de personencabine kan bereiken. Een tussenschot is dan niet langer verplicht. Op het kenteken wordt aangegeven dat het gaat om een bestelauto die is aangepast voor een rolstoelgebruiker.

Welke auto’s zijn geschikt voor rolstoelvervoer?

Naast de nu zeer populaire modellen Fiat Doblo, Peugeot Partner, Citroen Berlingo, Renault Kangoo en Citroen Jumpy zijn zeer veel auto’s geschikt voor een aanpassing. De meeste bussen zijn als dubbel cabine met ontheffing voor het tussenschot ook aan te passen voor rolstoelvervoer. Wij adviseren u om voor de koop van een auto en/of bus, contact met ons op te nemen. Zo kunnen wij u een passend advies geven voor wat het beste bij u past.

Uw eigen auto aanpassen voor rolstoelvervoer

U kunt uw eigen auto bij ons laten aanpassen. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een nieuwe of een auto die meerder jaren oud is. Niet elke auto is geschikt om aangepast te worden, dus informeer bij ons of uw auto geschikt is om aan te passen.

Wat is Freedom Van?

Een “Freedom Van” is een unieke bodemverlaging ten behoeve van rolstoelvervoer. Deze bodemverlaging is door Freedom Motors Europa ontwikkeld en uitgevoerd. De Fiat Doblo behaalt door deze unieke bodemverlaging een binnenhoogte van 160 cm.

Waarvoor dient het pasformulier?

Door het “pasformulier” in te vullen kan men bij Freedom Auto Aanpassingen maatwerk afleveren. Bij een ombouw kan dit zorgen voor optimaal zit- en uitzichtcomfort. Ook bij verhuur kan zo de meest geschikte auto voor u geselecteerd worden.